Acerola, czyli zdrowie ukryte w małych owocach 0
Acerola, czyli zdrowie ukryte w małych owocach

W ostatnim czasie ten niepozorny owoc cieszy się ogromną popularnością. Coraz więcej osób sięga po niego w postaci soków, przetworów czy suplementów diety. Oczywiście dzieje się tak nie bez przyczyny, bo acerola to świetny sposób na wzmocnienie odporności, a także na ochronę organizmu przed rozwojem wielu chorób. Kiedy warto po nią sięgać i dlaczego acerola nazywana jest najzdrowszym owocem świata?

Kilka słów o aceroli

Acerola obejmuje około 45 gatunków krzewów lub niewysokich drzewek. Roślina należy do rodzaju Malpighia należącego do rodziny Malpighiaceae. Pierwotnie pochodzi z Ameryki Środkowej, a konkretnie z Wysp Karaibskich i to właśnie swojemu pochodzeniu zawdzięcza inną nazwę wiśni z Barbados. Komercyjnie uprawia się ją jednak także w Brazylii, Meksyku, Indiach, a nawet niektórych rejonach Azji Południowo-Wschodniej.

Pomarańczowo-czerwone owoce aceroli są niewielkie, swoim lekko spłaszczonym i zaokrąglonym kształtem przypominają dobrze znaną nam wiśnię. Są jednak podzielone na trzy płaty, przez co wydawać się może, że składają się z trzech części, a w ich wnętrzu znajdziemy nie jedną, a trzy małe pestki.

Tradycyjnie spożywane przez mieszkańców Karaibów owoce zyskały popularność dopiero w 1946 roku, kiedy to badania wykazały, że acerola zawiera duże ilości witaminy C. To jednak nie wszystko! Jakie inne składniki znajdziemy w jeszcze do niedawna egzotycznej wiśni z Barbados?

Acerola  składniki odżywcze

Owoce aceroli to bogactwo składników odżywczych. Jednym z najważniejszych i najliczniejszych składników jest oczywiście witamina C, która jest nie tylko naturalnym antyutleniaczem, ale także ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i krwionośnego. Oprócz niej w wiśni z Barbados znajdziemy również witaminy z grupy B: B1, B2 i PP, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu głównie naszego mózgu i układu nerwowego.

Acerola jest również prawdziwą skarbnicą życiodajnych pierwiastków, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Jej owoce zawierają także liczne aminokwasy, między innymi: asparaginę, alaninę czy prolinę oraz antocyjany, flawonoidy i karotenoidy (tu na szczególną uwagę zasługuje beta-karoten), cukry (fruktozę i glukozę) i kwas jabłkowy, kwas cytrynowy czy kwas winowy.

Cemmunix Herbal

Acerola właściwości i zastosowanie

Ekstrakt z owoców aceroli polecany jest jako naturalny środek wzmacniający odpowiedź immunologiczną, a także zwiększający potencjał antyoksydacyjny. Jego stosowanie zaleca się także w stanach zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Acerola wspomaga więc naturalne bariery ochronne organizmu, podnosi odporność i chroni przed rozwojem wielu schorzeń między innymi nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego czy układu nerwowego.

Istnieją pewne doniesienia, że acerola może działać antynowotworowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, hepatoprotekcyjnie i przeciwhiperglikemicznie.

Właściwości aceroli, zarówno te potwierdzone badaniami naukowymi, jak i te potencjalne, pozwalają zaliczyć ją do żywności funkcjonalnej. Oznacza to, że spożywanie owoców aceroli może przynieść długofalowe i pozytywne skutki dla naszego zdrowia oraz ogólnego funkcjonowania organizmu. To bardzo ważne, zwłaszcza w dobie tak dużej zachorowalności na choroby cywilizacyjne.

Acerola a poziom cukru we krwi i stężenie cholesterolu

Choć wiśnia z Barbados nie jest zbyt często badana pod kątem właściwości farmakologicznych, istnieje jednak kilka badań, które przyniosły interesujące wyniki. Okazuje się, że acerola może obniżać poziom cukru we krwi i niwelować problem nieprawidłowego profilu lipidowego. Te same badania wykazały, że jej owoce mają pewną zdolność hamowania wchłaniania cukrów i kwasów tłuszczowych. Dzieje się tak na skutek nieznacznego hamowania działania enzymów trawiennych w jelicie. Jednocześnie wykazano również, że acerola może wpływać na obniżenie glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zwiększając również poziom dobrego cholesterolu HDL.

Potencjał antyoksydacyjny aceroli

Jak wiadomo, antyoksydanty odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, a także wpływać na ich przebieg. Badania dowodzą, że owoce aceroli mają duży potencjał antyoksydacyjny ze względu na dużą zawartość witaminy C i antocyjanów. Wykazano także, że wyciągi z aceroli hamuje uszkodzenia komórek narażonych na szkodliwe działanie wolnych rodników. Podczas badań zaobserwowano, że zmniejsza on stopień uszkodzeń oksydacyjnych lipidów i białek w wielu narządach, m.in. w mózgu, wątrobie, sercu i nerkach.

Acerola kontra nowotwory

Zdolności antyoksydacyjne owoców aceroli mogą mieć więc bezpośredni wpływ na zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze zawarte w owocach aceroli mogą skutecznie zapobiegać uszkodzeniom i zmianom DNA komórek oraz minimalizować skutki uboczne radioterapii czy działania niepożądane po chemioterapii wywołane podawaniem cyklofosfamidu.

Acerola może więc odgrywać istotną rolę w profilaktyce nowotworów, jednak wciąż nie ma jednoznacznych wyników badań, które mogłyby wskazywać również na działanie wspomagające leczenie chorób nowotworowych. Jak dotąd przeprowadzono tylko badania in vitro na komórkach raka płaskonabłonkowego jamy ustnej i raka gruczołu podżuchwowego, które przyniosły dobre rezultaty. Nie można jednak przekładać ich dobrych wyników na leczenie choroby nowotworowej jako takiej potrzeba jeszcze większej ilości badań, aby w pełni potwierdzić te przypuszczenia.

Owoce aceroli w leczeniu otyłości

Badania kliniczne wykazały, że wyciąg z aceroli hamuje aktywność niektórych enzymów trawiennych w układzie pokarmowym. Wysnuto więc wniosek, że włączenie owoców aceroli do codziennej diety może wspomagać leczenie otyłości i zapobiegać jej rozwojowi. Okazało się również, że ich regularne spożywanie wpływa na zmniejszenie ilości wchłanianych cukrów i tłuszczy, za co odpowiadają związki polifenolowe.

Acerola na wątrobę

Przeprowadzono również ciekawe badanie na modelu zwierzęcym, którego wyniki mogą wskazywać na działanie wiśni z Barbados ochraniające wątrobę. W jego trakcie szczurom z wątrobą uszkodzoną paracetamolem podawano ekstrakt z owoców aceroli. Zaobserwowano wówczas, że badanie histopatologiczne oraz wskaźniki takie jak fosfataza alkaliczna czy aminotransferaza wskazują na poprawę stanu wątroby.

Owoce aceroli na poprawę kondycji skóry

Wiśnia z Barbados przyda się także osobom, które chcą opóźnić procesy starzenia się skóry lub rozjaśnić widoczne przebarwienia. A wszystko to za sprawą dużej zawartości witaminy C oraz potencjałowi antyoksydacyjnemu tych niewielkich i niepozornych owoców. Co więcej, okazuje się, że po zastosowaniu wyciągów z aceroli skóra łatwiej utrzymuje prawidłowe nawilżenie, a także jest bardziej elastyczna i jędrna. Preparaty i kosmetyki z ekstraktem z aceroli poprawiają gęstość włókien kolagenowych oraz obniżają pH skóry, poprawiając jej kondycję i ogólny wygląd.

Sięgajmy więc po acerolę pod każdą postacią na zdrowie, dla lepszego samopoczucia i pięknego wyglądu!

Bibliografia

  1. Belwal, Tarun;  Devkota, Hari Prasad;  Hassan, Hanaa A.;  Ahluwalia, Sudhir;  Ramadan, Mohamed Fawzy;  Mocan, Andrei;  Atanasov, Atanas G. „Phytopharmacology  of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food”. Trends in Food Science & Technology, April 2018;
  2. Takayuki Hanamura, Chisato mayama, Hitoshi Aoki, Yasushi Hirayama, Makoto Shimizu „Antihyperglycemic effect of polyphenols from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit”. Biosci Biotechnol Biochem. 2006 Aug; 70(8):1813-20.doi: 10.1271/bbb.50592;
  3. Sandra M Barbalho, Debora C Damasceno, Ana Paula Machado Spada, Mireia Palhares, Karla Apareciada Martuchi, Marie Oshiiwa, Viviane Sazaki, Vanessa Sellis da Silva „Evaluation of glycemic and lipid profile of offspring of diabetic Wistar rats treated with Malpighia emarginata juice”. Exp Diabetes Res 2011;2011:173647. doi: 10.1155/2011/173647.Epub 2011 Jan 23;
  4. E. Dusman, AP Berti, RG Mariucci, NB Lopes, LT Dusman-Tonin, VE Pimenta-Vicentini „Radioprotective effect of the Barbados Cherry (Malpighia glabra L.) against radiopharmaceutical Iodine-131 in Wistar rats in vivo”. BMC Complementary and Alternative Medicine, 31 Jan 2014;
  5. Ewa Cieślik, Agnieszka Gębusia „Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych” Małopolskie Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, 28.01.2012;
  6. Jacek Majewski, Michał Orylski, Aleksander Całkosiński, Maciej Majewski „Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C”. Med Rodz 2018; 21(2A): 32-35;
  7. Acerola - najzdrowszy owoc świata na odporność i poprawę witalności organizmu, Radioklinika.pl

 

 
 

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium