Resweratrol – silny antyoksydant i wsparcie układu krwionośnego 0
Resweratrol – silny antyoksydant i wsparcie układu krwionośnego

O resweratrolu zrobiło się głośno na świecie za sprawą tzw. paradoksu francuskiego. Zauważono bowiem, że we Francji notuje się niską śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca mimo tego, iż dieta mieszkańców tego kraju zawiera dużo tłuszczy nasyconych. Powiązano ten fakt z tradycją częstego sięgania Francuzów po czerwone wino bogate m.in. w resweratrol. Dodatkowe zainteresowanie wzbudziła także praca naukowa z 1997 roku opisująca działanie tego związku w chemoprewencji raka i innych chorób. Z tych powodów resweratrol został bardzo szeroko przebadany i dziś wiemy dużo więcej o ważnej roli tego związku dla naszego zdrowia.

W jakich pokarmach znajdziemy resweratrol?

W wyniku zainteresowania paradoksem francuskim to właśnie wino z czerwonych winogron oraz oczywiście skórki i pestki tychże winogron były najbardziej znanymi źródłami resweratrolu w pożywieniu. Jednak związek ten znaleziono w ponad 70 gatunkach roślin. Możemy go znaleźć np. w czarnych jagodach, owocach porzeczki czarnej, owocach morwy czarnej. Zawiera go surowe kakao, herbata oraz orzeszki ziemne.

Kto może skorzystać na spożywaniu resweratrolu?

Badania naukowe pokazują, że resweratrol jest substancją wpływającą pozytywnie na wiele układów w naszym ciele. Szczególnie ważne jest jego działanie prewencyjne w stosunku do wielu chorób cywilizacyjnych, które są plagą naszych czasów.

Cukrzyca i choroby metaboliczne

W badaniach naukowych wykazano, że resweratrol hamuje glikację. Jest to proces, w wyniku którego powstają w naszym organizmie produkty mogące uszkadzać zarówno całe tkanki jak i pojedyncze komórki. Nadmierna glikacja może prowadzić do takich chorób jak cukrzyca typu II, rak piersi, rak płuc, miastenia gravis czy choroby neurodegradacyjne.

Ponadto resweratrol obniża poziom cukru we krwi oraz obniża stężenie lipidów i wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu. Wykazuje także działanie przeciwzapalne oraz hamuje insulinooporność.

Cukrzyca to choroba, w której dochodzi do różnych powikłań takich jak np. zwłóknienie mięśnia sercowego, stopa cukrzycowa, zaćma czy nefropatia cukrzycowa. W eksperymentach prowadzonych na zwierzętach zauważono ochronną rolę resweratrolu dla tych narażonych w przebiegu choroby tkanek. Niektóre z tych wyników udało się potwierdzić w badaniach na ludziach.

Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne resweratrolu

Resweratrol jest silnym antyoksydantem czyli zmiataczem wolnych rodników. Wolne rodniki czyli inaczej reaktywne formy tlenu są oczywiście potrzebne w naszym organizmie, ale kiedy jest ich nadmiar,  mogą powodować zniszczenia. Indukują one stany zapalne, rozregulowują centrum energetyczne komórki czyli mitochondria i mogą nawet doprowadzić do śmierci komórki. Ich zbyt duże stężenie może przyczyniać się do takich chorób jak np. nowotwory, cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby związane ze zniszczeniami w układzie nerwowym. Stąd ochronna rola antyoksydantów, w tym i resweratrolu, jest nieoceniona w utrzymaniu zdrowia organizmu.

W badaniach in vitro zauważono, że resweratrol hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych i chemokin. Dodatkowo wspiera on produkcję wewnętrzną związków o działaniu przeciwzapalnym. Te jego właściwości przeciwzapalne chronią więc organizm przed wyżej wymienionymi chorobami związanymi z wiekiem.

Dobroczynny wpływ resweratrolu na układ krążenia

To, że resweratrol neutralizuje wolne rodniki we krwi jest bardzo ważnym czynnikiem ochronnym dla śródbłonka naczyń krwionośnych. A zmniejszenie stanów zapalnych, hamowanie agregacji płytek krwi oraz poprawa profilu lipidowego przyczynia się do minimalizowania zagrożenia powstawania zmian miażdżycowych.

Ważny w ochronie układu krążenia jest też wpływ resweratrolu na serce. Udowodniono, że jego działanie sprzyja regeneracji mięśnia sercowego poprzez zwiększenie gęstości naczyń włosowatych  i ma pozytywny wpływ na żywotność komórek mięśnia sercowego. Dodatkowo wydaje się, że wpływ resweratrolu na hydrolizę lipidów w brunatnej tkance tłuszczowej może zmniejszyć stłuszczenie mięśnia sercowego.

Resweratrol i jego dobroczynny wpływ na środowisko jelit

Wśród innych pozytywnych właściwości resweratrolu wymienia się także jego dobroczynny wpływ na mikrobiom jelitowy. Dla mikroorganizmów zamieszkujących nasz układ pokarmowy resweratrol jest bowiem prebiotykiem czyli substancją pozytywnie wpływającą na ich wzrost i rozwój. Okazuje się także, że związek ten faworyzuje „dobre bakterie”, a wpływa hamująco na niektóre patogenne szczepy. I co równie ważne, resweratrol pozytywnie wpływa na funkcje i integralność bariery jelitowej.

Inne kierunki badań nad resweratrolem

Niektóre badania na zwierzętach sugerują ochronny wpływ resweratrolu na układ nerwowy oraz poprawę funkcji poznawczych, uczenia się i pamięci. Budzi to nadzieję na znalezienie leku np. na chorobę Alzheimera. Oczywiście wymagałoby to o wiele więcej badań i to przeprowadzonych na ludziach.

Sporo badań poświęcono wpływowi resweratrolu na komórki nowotworowe. Nie sformułowano na razie wiążących wniosków, zauważono jednak, że najkorzystniejsze dla zdrowia komórek są niewielkie jego dawki, zbliżone do podaży dietetycznej. Dlatego nie należy przesadzać z dawkami w suplementach – zbyt duże stężenie tego antyoksydantu może bowiem uszkadzać komórki zdrowe.

Na podawaniu resweratrolu korzystają także osłabieni i chorzy pacjenci narażeni na osteopenię i osteoporozę. Po pewnym czasie podawania tej substancji zauważono u nich poprawę gęstości kości.

Interakcje resweratrolu z lekami

O tego typu interakcjach trzeba pomyśleć, jeśli zażywamy na stałe niektóre leki i do tego chcielibyśmy suplementować wysokie dawki resweratrolu. 

Niewielkie dawki i resweratrol zawarty w żywności nie mają uchwytnego wpływu na metabolizm leków!

Lekarza powinni poradzić się pacjenci stosujący:

  • nikardypinę
  • metotreksat
  • warfarynę
  • leki stosowane w przebiegu HIV (inhibitory proteazy ludzkiego wirusa upośledzenia odporności)
  • inhibitory reduktazy HMG-CoA
  • leki przeciwarytmiczne
  • agonistów kanału wapniowego
  • leki przeciwhistaminowe
  • leki immunosupresyjne

Okazuje się za to, że połączenie resweratrolu z witaminami sprawia, że efekty lecznicze takich kompozycji są mocniejsze.

Skutki uboczne suplementacji resweratrolem

Tak jak zostało wspomniane wyżej i co jest bardzo ważne: o ewentualnych skutkach ubocznych resweratrolu możemy mówić tylko przy stosowaniu wysokich dawek wyizolowanej substancji rzędu 2-5 gramów. Były to przede wszystkim dolegliwości żołądkowo-jelitowe takie jak nudności, wymioty, dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia czy biegunki. Zanotowano także przypadki niedokrwistości. Szczególną grupę stanowili pacjenci chorujący na szpiczaka mnogiego. Po dużych dawkach resweratrolu wystąpiła u nich nefrotoksyczność. Dodatkowo należy wspomnieć, że w badaniach na szczurach wysokie dawki podawane przewlekle podnosiły stężenie TSH i powodowały powiększenie się gruczołu tarczowego choć bez wystąpienia klinicznej niedoczynności tarczycy.

Podsumowanie

Nie jest łatwo ocenić wpływ jednej substancji na zdrowie ludzi, gdyż każdy z nas ma inne geny, inne zwyczaje żywieniowe, inny styl życia. Nie da się pominąć także wpływu na nas środowiska, w którym mieszkamy, jego warunków klimatycznych, ale i zanieczyszczeń w nim obecnych. Z tego powodu badania populacyjne bywają niespójne i często jednostkowe wyniki różnią się od siebie. Jednak badacze w tej chwili uznali, że resweratrol obecny w diecie zmniejsza śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny, zmniejsza ryzyko powstawania niektórych nowotworów oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto więc mieć go w swojej diecie, szczególnie jeśli mamy problemy z układem krążenia.

Bibliografia

  1. Ratz-Łyko A., Arct J., Resveratrol as an active ingredient for cosmetic and dermatological applications: a review, Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 2019.
  2. Galiniak S., Aebisher D., Bartusik-Aebisher D., Health benefits of resveratrol administration, Acta Biochimica Biologica, 2019.
  3. Pezzuto J.M., Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy, Biomolecules and Therapeutics, 2019.
  4. Meng X., Zhou J., Zhao C., Gan R., Li H., Health Benefits and Molecular Mechanisms of Resveratrol: A Narrative Review, Foods, 2020.
  5. Shaito A., Posadino A.M., Younes N., Hasan H., Halabi S., Alhababi D., Al-Mohannadi A., Abdel-Rahman W.M., Eid A.H., Nasrallah G.K., Pintus G., Potential Adverse Effects of Resveratrol: A Literature Review, International Journal of Molecular Science, 2020.
  6. Inchingolo A.D., Malcangi G., Inchingolo A.M., Piras F., Settani V., Garofoli G., Palmieri G., Ceci S., Patano A., De Leonardis N., Di Pede C., Montenegro V., Azzollini D., Garibaldi M.G., Kruti Z., Tarullo A., Coloccia G., Mancini A., Rapone B., Semjonova A., Hazballa D., D’Oria M.T., Jones M., Macchia L., Bordea I.R., Scarano A., Lorusso F., Tartaglia G.M., Maspero C., Del Fabbro M., Nucci L., Ferati K., Bexheti Ferati A., Brienza N., Corriero A., Inchingolo F., Dipalma G., Benefits and Implications of Resveratrol Supplementation on Microbiota Modulations: A Systematic Review of the Literature, International Journal of Molecular Science, 2022.
  7. Zhou D., Luo M., Huang S., Saimaiti A., Shang A., Gan R., Li H., Effects and Mechanisms of Resveratrol on Aging and Age-Related Diseases, Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2021.

 

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium